2010.12.13.
08:27

Írta: granturizmó!

Laosz - a háborítatlan idill (videó)

 Ilyenkor télen, főleg a karácsony előtti hektikus rohangálásban mindig elfog a vágy, hogy visszatérjek az egyik legbékésebb és leginkább autentikus kirándulásom színhelyére, Laoszba.

Ez a jelentéktelen ország még ahhoz sem elég fontos, hogy elfoglalják a szomszédok, Thaiföld vagy Vietnam, de még a gyarmatosítók számára sem volt elég vonzó. Viszont a legtöbbet bombázott ország cseppet sem irigylésre méltó címét megszerezték a vietnamiaknak köszönhetően, akik itt próbáltak bújkálni az amerikaiak elől a háborúban. Délkelet-Ázsiában gyakorlatilag egyedüliként még csak tengerpartja sincs, csak a Mekong folyik rajta keresztül. Van viszont rengeteg nagyon kedves ember, finom ételek, varázslatos érintetlenség és semmi tömegturizmus. Egy nagyon kedves, gyermekkori barátomat látogattam meg az NégyEzersziget (Si Phan Don) vidékén, akinek nagyon remélem, hogy hamarosan a fantaszikus Phaidon kiadónál megjelenő laoszi fotóalbumáról is beszámolhatok itt. A laoszi infrastruktúra fejlettségéről csak annyit: a szigeten se villany, se utak, csak egy döngölt földút, ezen kellett 45 percet gyalogolnom, amíg megtaláltam szállásadója, Bun Tip házát. Előtte egy órás csónakút volt Ban Nakasan faluból, ahova a "nagyvárosból", Pakséból 4 órás buszozás árán lehetett eljutni. Ebből egyébként 3 és felet a platós kisteherautóból padok segítségével kialakított busz mögött, a lökhárítóra hegesztett vason állva tettem meg, a tetőcsomagtartóba kapaszkodva. Bent már nem volt hely. Fél órára pedig felengedtek a tetőre, a zsákokra fekhettem. Visszafelé pedig a teljesen üres Pakséban kellett töltenem az egész napot, mert csak így volt busz a fővárosba, Vientianba, amin - persze egyetlen fehér emberként -  aztán egész éjszaka kavargtunk a szerpentineken, amíg végre megérkeztünk, és így az ország egyetlen olyan automatájához sikerült eljutnom, ahol külföldi bankkártyát is lehet használni pénzfelvételre. Addigra ugyanis már csak másfél dollár volt a zsebemben, vésztartalékként. Fotók és tovább sztorik később, most egy hangulatvideó az országról, benne egy keresztelő és ünnepi műsorra készülő iskolások Luang Prabangban, banánlevélben sült gyömbéres hal sütése Bun Tippel és családjával Don Det szigetén.

5 komment

Címkék: utazás videó ázsia laosz kalandtúra délkelet don det luang prabang si phan don done det bun tip

A bejegyzés trackback címe:

https://granturizmo.blog.hu/api/trackback/id/tr962500001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wwolf 2010.12.13. 17:30:27

hat azert Laosz azota fejlodott kisse...en Luang Prabangban es Vang Viengben is vettem fel penzt 2009 elejen. es Wi-fi is volt nagyon sok helyen.
Vientiane pedig Chiang Mai szintunek tunt kb.

de nekem is egyik kedvenc orszagom! 250-es mocival turazgatni a foldutakon, forgalom 0....persze ez nem igaz mar a fovarosra, sot, a Luang Prabang-Vientiane kozotti ut is nagyon jo minosegu

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2010.12.13. 17:33:08

en Vientin-ben voltam csak 1 napot Thai vizum miatt.. hat sok nyomot nem hagyott bennem :)

granturizmó! · http://granturizmo.blog.hu 2010.12.13. 17:36:51

@Wwolf: 2007 elején voltam, akkor még nem sok nyoma volt ilyesminek. Fantasztikus hely.

journeyman 2010.12.13. 17:37:57

Si Phan Don négyezer szigetet jelent, Pakséban is van ATM és lehet felvenni belőle pénzt külföldiként, mi legalábbis könnyedén tudtunk kivenni még két évvel ezelőtt. Amúgy tényleg, ha valaki szép helyekre vagyik turistahordák nélkül, Laosz kitűnő választás. Kétszer voltunk eddig, bármikor visszamennénk ha lenne rá lehetőség:) Lássuk a képeket, sztorikat mihamarabb!;)

granturizmó! · http://granturizmo.blog.hu 2010.12.13. 17:40:18

@journeyman: akkor elszámoltam magam, köszi, tényleg 4000 :)
igyekszem!
süti beállítások módosítása