2010.05.17.
09:18

Írta: granturizmó!

Következő célpont: Kalotaszentkirály, Erdély

Hétvégén Erdély az úticél, azon belül a pünkösdi Kalotaszentkirály, persze némi igazi túrázással összekötve, hiszen nagyon jó hegyek is vannak ott.

Nem jártam még arrafelé, így hálás lennék minden jó ötletért, tippért: miket érdemes megnézni, merre érdemes kirándulni, mit érdemes enni és inni, na és mit illik/praktikus/érdemes a helyieknek ajándékba vinni, minek örülnek a legjobban?

2 komment

Címkék: utazás románia erdély hegymászás kirándulás hegyi kalotaszentkirály kalota

A bejegyzés trackback címe:

https://granturizmo.blog.hu/api/trackback/id/tr72006567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

captbalu 2010.05.20. 00:08:42

Ízelítő Kalotaszegből:
'a kalotaszegi lány egy lábon járó tulipán, mert igazán virít nemcsak fiatal szépségük, de gyönyörű tájviseletük is, amelyet még szebbé tesz az, hogy mindig tiszták. Hegyes orrú, magas sarkú piros csizmáikat csak akkor vetik le, mikor a patakban sulykolnak.'

nyinyo 2010.06.02. 19:26:46

Kicsit elkésve, de Szentkirályra azért érdemes menni, mert nagyon sok minden látnivalót találsz a közelben.
A falu már maga is egy építészeti, népművészeti érdekesség, régi templomával, jellegzetes tornácos házaival.
A közelben van Magyarvalkó és Körösfő is, ahol mindíg találsz vásárosokat a főút mellett. Malkó fölött, pedig van egy viszonylag magass süveg szerű domb. Innen remek körpanormáma tárul eléd.
Kiskalota felé haladva bent a hegyek között van a Havasrekettyési (Rachiteli ) vízesés. Mindenképpen nézd meg. A vízeséshez gyalog menj, mert a bevezető út (4-5 km) elég rossz, és a látvány is így jobban élvezhető. Ugyanebbe az irányban van a Bélesi víztározó,tovább menve, pedig a Meleg-Szamos völgye.
Ha időd engedi érdemes elmenni Kolozsvárra, ami max egy 45 perc autóval.
Ha pedig odafele menen nem vetted esetleg észre Bánffyhunyadon a Ny-i oldalt a főút mellett elég bizar "paloták" vannak. Cigány családok építik/tették, és merci jel van a toronysisakon és a tetőgerincen.

Kalotaszentkirályra mindíg érdemes elmenni. Talán télen még izgalmasabb (persze ha van hó, mert remek dombok vannak szánkózásra), mint nyáron.

Szab
süti beállítások módosítása