2010.05.06.
10:47

Írta: granturizmó!

Izland: 1. nap. Iszapfortyogók és bálnák. Tengerben is, gyomorban is.

Hajnali kelés, minden túra legszörnyűbb része az eleje: pakolás az utolsó pillanatokban, semmi sincs meg, amire szükség lenne (pedig az előző napokban, hetekben mindig előkerült és útban volt, amikor nem kellett), gondolkodás, hogy van-e értelme elcipelni a dögnehéz fotósállványt, na meg minek jött ilyen korán a taxi. Ja, hogy nem is olyan korán, már rég kint kéne lennem az utcán?

Aztán a repülőút már egész kellemes, még egy tűrhető hortobágyi palacsintát is adnak meglepetésre. És persze a hajnali kelés ahhoz kell, hogy az az 5 nap tényleg 5 nap legyen, és nem 4 és fél. Hajnalban még csekkolom, hogy fogad-e gépeket a Keflavíki reptér, úgy tűnik, minden rendben. Az Eyjafjallajökullről ugyan kevesebb hír szerepel mostanában már a sajtóban, de továbbra is zajlik a kitörés, bármi megtörténhet.

Nagyban is megnézhetők a képek rákattintva!

Aztán az első "meglepetés", az itthoni 25 fok, napsütés után elég furcsa az 5 fok, esős idő. Na de éppen ezért szeretjük Izlandot, mert más, mint otthon. És tényleg más, de nagyon. A reptéren már vár minket a busz, egy terepbusz, ami nem csak vidáman néz ki, de amint kiderül, bőven be is tudja bizonyítani, hogy nélkülözhetetlen. Izlandon ugyanis nem nagyon figyelnek oda az utak állapotára, ami érthető is, hiszen időnként úgyis elöntené a láva a legszebb autópályát is. Ezért aztán inkább megmaradnak a sima országutaknál, na meg igen gyakran a földutaknál. 

Nem vesztegetjük az időt, irány az első vulkanikus élémény, egy geotermikus mező megtekintése, itt tanulom meg az egyik kedvenc szavamat, az iszapfortyogót :) a két túravezetőtől, Gergőtől és Leventétől. (ahogy az előző bejegyzés kommentjeiből kiderülhetett, szokásom ellenére ezúttal nem önállóan indultam neki a kalandnak, hanem egy olyan irodával, ami alkalmasnak tűnt arra, hogy a kiszámítható és dögunalmas program helyett valami jót kínáljanak. hallottam róluk jókat, de azért aggódtam rendesen előre, hogy mikor lesz elegem a "csordaszellemből", végül nagyon kellemes csalódás lett a dologból.)

Fortyogtak az iszapfortyogók rendesen, és persze különleges színek is voltak bőven a környéken, a vulkanikus eredetű gázoknak köszönhetően. Nem ártott volna egy kis napsütés sem, de az izlandi mondás szerint, ha rossz az idő, az nem jelenti azt, hogy nem lesz még rosszabb. És ez a következő napon a hamuesővel meg is valósult.

Vissza a buszba, Jói, azaz Johannes a sofőr, akiről még lesz majd szó, szerencsére nem a szokásos hideg északi típus megtestesítője, kellőképpen őrült volt ahhoz, hogy szerezzen sok-sok vidám pillanatot. Irány a főváros, Reykjavík. Izland is vízfejű ország, hiszen a lakosság közel kétharmada a fővárosban él. Más kérdés, hogy még így sem tűnik nagyobbnak Reykjavík egy magyar kisvárosnál, hiszen a teljes izlandi népesség éppen csak meghaladja a 300 ezret, miközben a területe magyarországnál kb. 10 százalékkal nagyobb. Tömeg és dugók tehát nincsenek, csak nyugalom, és egy kellemes kis büféétterem a kikötőben, ahol -az ország legjobb homárlevese mellett- bálnahúst is grilleznek. Erőteljes gasztronómiai érdeklődésem miatt szóba sem jött, hogy ne kóstoljam meg, kifejezetten finom, kicsit olyan, mintha egy jóféle marhahúst enyhe halaromával látnánk el. A leves előtte pedig egészen fantasztikus volt, emlékeztetett a thaiok kókusztejes, enyhén csípős leveseire.

A finom ebéd után ideje volt működés közben is meglesni a bálnákat, és végre az is kiderült, hogy nagyon is indokolt volt elcipelni magammal szinte minden téli ruhámat. Az óceánon még sokkal hidegebb van, természetesen az eső sem marad el, viszont sikerül jónéhány bálnát meglesni, ha nem is kéket, de azért nem csak a delfinméretű törpebálnákat látunk. A sikeres hajókirándulás után pedig irány a szállás, Hella város közelében egy lovastanyán, persze a világtól elzárva, de kultúrált körülmények között.

Következik a következő nap :) Vízesések, hamueső, skanzen, zord sziklák és tengeri madarak és megkövesült trollok. Na meg az első találkozás a kitörésben levő vulkánnal! 

 

 

 

14 komment

Címkék: repülés utazás bálna vulkán izland reykjavík reykjavik geotermikus bálnales

A bejegyzés trackback címe:

https://granturizmo.blog.hu/api/trackback/id/tr781978558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyilany 2010.05.06. 16:33:57

Ne bohóckodj, a bálnahúsnak semmi halaromája nincs...

granturizmó! · http://granturizmo.blog.hu 2010.05.06. 16:37:28

@hegyilany: honnan tudhatj ezt egy hegyilány? :)
ennek bizony volt. azt persze nem tudhatom, hogy nem a tárolás vagy a sütés során kapta-e véletlenül...

magyar bucó 2010.05.06. 16:50:37

@hegyilany: Amit én ettem, annak volt.
Leginkább egy halízű marhahús...

dömötör 2010.05.06. 16:59:43

Fúú, az a büféétterem... voltam ott, hazaindulás előtt, átbulizott éjszaka után, másnaposan, betegen, és a levestől teljesen meggyógyultam. Ettem egyből kettőt, és ráküldtem egy bálna-saslikot, amire nem vagyok büszke, de nagyon kíváncsi voltam.
Ha valaki még nem evett bálnát, akkor ne fáradjon, nem éri meg a zöld barátoktól jövő basztatást.
Olyasmi, mint ahogy a posztoló leírja (Jókúti András?), de szerintem egy jó marha jobb, és ezért nem éri meg vadállatokat kinyírni. És nem volt halízű, kicsit sem. :-)

Egyébként a helyet két 100 évesnek kinéző halász üzemeltette, és nekünk azt mondták, hogy az van, amit aznap reggel fogtak, és addig, amíg el nem fogy. Aztán másnapig bezárnak.

hegyilany 2010.05.06. 17:06:27

@dömötör: Szerintem meg megéri. Nyersen fogyasztva isteni, már-már a csikósztékkel vetekszik. :))))
Mivel a bálna emlős, megfelelő tárolás mellett semmi halíze nincs a húsának.

dömötör 2010.05.06. 17:15:11

@hegyilany:
Megoszlanak a vélemények. Azok is ezt mondják, akik orrszarvút meg elefántot meg pandát ölnek orrszarvért/elefántcsontért/pandapacalért.
Biztos finom, csak mérlegelni kell, hogy érdemes-e.
Mondom én, aki evett :-)

hegyilany 2010.05.06. 17:21:07

@dömötör: Persze, igazad van, kizárólag gasztronómia szempontból írtam, hogy megéri. :) Az íze.

magyar bucó 2010.05.06. 18:04:38

@hegyilany: Emlős, de tengeri herkentyűkkel táplálkozik, ezért van halíze. Mint a halliszttel etetett csirkének volt.

MortálWombat 2010.05.06. 18:08:55

Az bálna kárpáccsó vagy minek hívják, kifejezetten finom és tényleg marhahúsos.

Remélem a nyers (=rohadt) cápahúst is megkóstoltátok, meg a szárított hajat meg a helyi gazból főtt páleszt! Mind nagyon finom.
Meg halászhajón kimennni a tengerre halászni egyett, és ami van a hálóban kiborítani az asztalra, ami mozog azt, felfágni, kiszippantani. Ehh...

Tök irigy vagyok amúgy most. Én már vagy 4 éve voltam.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.06. 19:11:38

Üdv!

Megnéztem az infókat a Baraka honlapján, nem rossz, bár 5 nap csak kóstolónak elég; akit érdekel, hogy granturizmó milyen helyekről maradt le, az olvassa el az én tavalyi blogomat, és nézze a hozzá tartozó képeket :-) mindenesetre kíváncsian várom a további napok leírását és képeit is.

Egy apró korrekció: "a lakosság közel kétharmada a fővárosban él"
ez csak bő 1/3, agglomerációval együtt éri csak el a 2/3-ot.

granturizmó! · http://granturizmo.blog.hu 2010.05.06. 22:44:18

@bm613: olvasgatom, köszi, érdekes, kár, hogy fotókat nem tettél fel.
a lakosság így igaz, de azért így is meglepő...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.06. 23:03:01

@granturizmó!:
Néhány a szövegbe is be van linkelve, de oldalt ott van a webcím, ahol megtekinthető az összes kép.
De jöjjön a biztonság kedvéért ide is:
picasaweb.google.hu/bm0613

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.06. 23:03:45

@granturizmó!:
Néhány kép a szövegben is linkelve van, de ott van oldalt a webcím:
picasaweb.google.hu/bm0613
süti beállítások módosítása